27-02-18

Logan.

Hugh Jackman, Patrick Stewart,2017,bd,Stephen Merchant

In 2029 is de mutant bevolking aanzienlijk geslonken en de X-Men zijn ontbonden. Logan (Hugh Jackman) zijn vermogen om zichzelf te genezen is slinkende en hij ontfermt zich nu samen met de mutant Caliban (Stephen Merchant) over de zieke Professor X (Patrick Stewart) in een schuilplaats op de grens met Mexico. Zij zullen daar de rest van hun leven ondergedoken blijven. Maar wanneer een jonge mutant op de vlucht voor een gevaarlijke organisatie zijn pad kruist, kan hij zich niet langer verstoppen en voelt hij zich uiteindelijk gedwongen haar te helpen.

2017

21-02-17

X-Men: Apocalypse.

x-men, x-mannen

Nu de X-Men succesvol het verleden veranderd hebben en een veilige toekomst voor de mutanten hebben bereikt, keert uit de duisternis de eerste mutant terug: Apocalypse. Deze mutant, ook wel En Sabah Nur genaamd, ziet de hedendaagse mutanten als zwak. De 5000 jaar oude 'supermutant' Apocalypse begint aan zijn queeste de wereld met harde hand zijn wil op te leggen. Het recht van de sterkste is zijn lijfspreuk en geldt voor zowel mens als mutant. Om de dreigende genocide te weerstaan moet een nieuw team X-Men bijeen gebracht worden en moeten zowel professor Xavier als zijn vijand Magneto een kant kiezen.

2016

20-02-17

X-Men: Days of future past.

x-men, x-mannen

De film speelt zich af in een alternatieve toekomst waarin Magneto’s Brotherhood een belangrijke senator vermoordt. Als gevolg daarvan wordt de jacht op mutanten geopend en is het aan de X-Men uit het verleden en de X-Men uit de toekomst om samen te werken en ervoor te zorgen dat enkele belangrijke gebeurtenissen die leiden tot deze dystopische toekomst voorkomen worden.

2014

15-04-16

Deadpool.

Ryan Reynolds, Morena Baccarin,2016,bd,T.J. Miller

Wade Wilson is een speciale agent van de overheid die, nadat hij onderworpen is aan een behandeling die hem bovenmenselijke genezende krachten heeft gegeven, een alter-ego in de vorm van 'Deadpool' aanneemt. Gewapend met zijn nieuwe vaardigheden en een verwrongen gevoel voor humor jaagt hij op de man die bijna zijn hele leven verwoest heeft.

2016

09-07-12

X-Men first class.

x-men

 'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.

2011

27-05-10

X-Men origins: Wolverine.

1 Wolverine

Halverwege de 19de eeuw komt de kleine Jimmy Logan te weten dat hij en zijn broer Victor feitelijk mutanten zijn. Naast een ongekend regeneratief vermogen kan de jonge Logan zijn gebeente als een soort klauw uit zijn handen doen verschijnen.  Logan (Hugh Jackman) en Victor (Liev Schreiber) groeien samen op, vechten in Gettysburg, in de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en Viëtnam zij aan zij, totdat ze voor het vuurpeleton moeten komen. Omdat de kogel voor hen even effectief is als gekieteld worden, worden ze van armoe dan maar in een cel gestopt. Daar krijgen ze bezoek van de Amerikaanse legerofficier William Stryker (Danny Huston) die hen de vrijheid aanbiedt in ruil voor deelname aan een speciaal commandoteam waarin een keur aan mutanten geheime klusjes opknapt voor de overheid. Bij een bijzonder bloederige opdracht in Nigeria, waar Stryker op zoek is naar het kostbare metaal adamantium, krijgt Logan er echter genoeg van en hij verlaat het team.
Jaren later leidt Logan een nederig maar gelukkig bestaan als een houthakker in Canada waar hij leeft van de liefde samen met zijn vriendin Kayla (Lynn Collins) en waar Stryker hem opzoekt om hem te waarschuwen: de oud-leden van zijn team worden één voor één vermoord door een dolgedraaide Victor die de smaak van bloed te pakken heeft. Logan wil er zich niet mee bemoeien, maar wanneer zijn vriendin vermoord wordt door Victor, denkt hij alleen nog maar aan wraak. Hij stemt ermee in om als levend proefkonijn een test te ondergaan waarbij hij een nieuw skelet uit adamantium krijgt. Herboren als de mutant Wolverine gaat hij op zoek naar Victor. Al snel krijgt hij zowat het hele Amerikaanse leger achter zijn veren en als blijkt dat uitgerekend Stryker zélf het meesterbrein is achter de moorden op de mutanten waarvan hij het DNA wil combineren tot één supersoldaat, zoekt Wolverine hulp bij Gambit (Taylor Kitsch), de enige mutant die ooit uit Strykers gevangenis is ontsnapt. Wolverine tracht zijn medemutanten, waaronder een jonge Cyclops (Tim Pocock), te bevrijden uit Strykers gevangenis op Three Miles Island, maar hij krijgt zowel af te rekenen met zijn broer Victor als met Strykers supermutant Deadpool (Ryan Reynolds).

2009

25-05-10

X-Men trilogy. - Blu-ray -

1 X-men

X-Men (2000).

Magneto (Ian McKellen) en professor Charles Xavier (Patrick Stewart) zijn twee mutanten die vroeger aan dezelfde kant stonden, maar die er nu volledig verschillende ideëen op na houden over hoe ze in deze wereld kunnen voortbestaan. Professor Xavier is nu hoofd van Westchester County, een school voor mutanten waar deze hun capaciteiten verder kunnen ontwikkelen. Hij wordt bijgestaan door Cyclops (James Marsden), met ogen als een laser, dr. Jean Grey (Famke Janssen), die over telekinetische gaven beschikt, en Storm (Halle Berry), die op elk moment het weer kan beheersen. De twee vereenzaamde mutanten Wolverine (Hugh Jackman) en Rogue (Anna Paquin) worden opgejaagd door handlangers van Magneto maar verzeilen uiteindelijk ook veilig en wel op de school. Terzelfdertijd vindt senator Kelly (Bruce Davison) de tijd rijp om alle mutanten te registreren vermits ze een heuse bedreiging voor de samenleving kunnen gaan vormen. Magneto beschikt eveneens over enkele medeplichtingen waaronder Sabretooth, Toad, en Mystique. Blijkbaar heeft Magneto het één en ander in petto waarbij de professor en zijn team zullen moeten trachten deze snode plannen te voorkomen.

X-Men 2 (2002).

Terwijl Wolverine tevergeefs zoekt naar zijn verloren geheugen, keert de publieke opinie zich massaal tegen de mutanten, nadat één van hen, Nightcrawler (Alan Cumming) een moordaanslag heeft gepleegd op de president. Professor Xavier stuurt dr. Jean Grey (Famke Janssen) en Storm (Halle Berry) erop uit om de mysterieuze mutant, die zich blijkbaar kan teleporteren, te onderscheppen en naar de school te brengen. Jean en Storm vinden Nightcrawler, een meelijwekkend schepsel dat vroeger in circussen werd opgevoed, en zichzelf belaadt met een onmetelijk schuldgevoel. De mutant, die in werkelijkheid Kurt Wagner heet, beweert echter dat hij de aanval op de president onder dwang heeft uitgevoerd, en hij herinnert zich er de details maar vaag over. Maar het kwaad is al geschied; één van de militaire adviseurs van de president, kolonel William Stryker (Brian Cox) weet deze te overhalen om een "preventieve aanval" op Xaviers school te organiseren. Stryker is onder meer diegene die Magneto's plastic gevangenis heeft gebouwd, en de aanval op de school is maar een afleidingsmanoeuver om de hand te kunnen leggen op enkele essentiele onderdelen van Cerebro, de machine waar professor Xavier zijn gaven mee versterkt, én Xavier zelf, die samen met Cyclops (James Mardsen) op bezoek was bij Magneto.

X-Men, the last stand (2006).

Twintig jaar geleden:  professor Charles Xavier/Professor X (Patrick Stewart) en de toenmalige vriend Eric Lensherr/Magneto (Ian McKellen) gaan op bezoek bij een jonge Jean Grey (Haley Ramm) . Jean zou wel eens de meest perfecte mutante kunnen zijn, sterker nog dan Xavier en Lensherr samen, maar door haar gespleten persoonlijkheid is het nodig dat de professor eerst enkele metalen blokkeringen in haar hersenstructuur inbouwt omdat haar "goede" persoonlijkheid nooit de kwade zou kunnen overnemen... of toch? NU: we zagen hoe Jean Grey zich opofferde om de andere levens in veiligheid te stellen. Haar verloofde, Scott Summers/Cyclops (James Marsden) is de klap nooit helemaal te boven gekomen, en hij besluit naar Lake Alkali te reizen om naar sporen van Jean op zoek te gaan. Zijn vreugde om haar er levend en wel aan te treffen is echter van korte duur, want de donkere kant van Jeans persoonlijkheid, die zich Phoenix noemt, vermoordt hem. Logan/Wolverine (Hugh Jackman) en Ororoe Munroe/Storm (Halle Berry) vinden het totaal uitgemergelde lichaam van Jean, en brengen het terug naar de school. Wanneer ze terug wakker wordt, breekt de hel los, en wil haar kwade persoonlijkheid zich wreken tegen alle invloeden die haar maximale capaciteit al die jaren hebben ingeperkt, professor Xavier op de eerste plaats.