25-05-10

X-Men trilogy. - Blu-ray -

1 X-men

X-Men (2000).

Magneto (Ian McKellen) en professor Charles Xavier (Patrick Stewart) zijn twee mutanten die vroeger aan dezelfde kant stonden, maar die er nu volledig verschillende ideëen op na houden over hoe ze in deze wereld kunnen voortbestaan. Professor Xavier is nu hoofd van Westchester County, een school voor mutanten waar deze hun capaciteiten verder kunnen ontwikkelen. Hij wordt bijgestaan door Cyclops (James Marsden), met ogen als een laser, dr. Jean Grey (Famke Janssen), die over telekinetische gaven beschikt, en Storm (Halle Berry), die op elk moment het weer kan beheersen. De twee vereenzaamde mutanten Wolverine (Hugh Jackman) en Rogue (Anna Paquin) worden opgejaagd door handlangers van Magneto maar verzeilen uiteindelijk ook veilig en wel op de school. Terzelfdertijd vindt senator Kelly (Bruce Davison) de tijd rijp om alle mutanten te registreren vermits ze een heuse bedreiging voor de samenleving kunnen gaan vormen. Magneto beschikt eveneens over enkele medeplichtingen waaronder Sabretooth, Toad, en Mystique. Blijkbaar heeft Magneto het één en ander in petto waarbij de professor en zijn team zullen moeten trachten deze snode plannen te voorkomen.

X-Men 2 (2002).

Terwijl Wolverine tevergeefs zoekt naar zijn verloren geheugen, keert de publieke opinie zich massaal tegen de mutanten, nadat één van hen, Nightcrawler (Alan Cumming) een moordaanslag heeft gepleegd op de president. Professor Xavier stuurt dr. Jean Grey (Famke Janssen) en Storm (Halle Berry) erop uit om de mysterieuze mutant, die zich blijkbaar kan teleporteren, te onderscheppen en naar de school te brengen. Jean en Storm vinden Nightcrawler, een meelijwekkend schepsel dat vroeger in circussen werd opgevoed, en zichzelf belaadt met een onmetelijk schuldgevoel. De mutant, die in werkelijkheid Kurt Wagner heet, beweert echter dat hij de aanval op de president onder dwang heeft uitgevoerd, en hij herinnert zich er de details maar vaag over. Maar het kwaad is al geschied; één van de militaire adviseurs van de president, kolonel William Stryker (Brian Cox) weet deze te overhalen om een "preventieve aanval" op Xaviers school te organiseren. Stryker is onder meer diegene die Magneto's plastic gevangenis heeft gebouwd, en de aanval op de school is maar een afleidingsmanoeuver om de hand te kunnen leggen op enkele essentiele onderdelen van Cerebro, de machine waar professor Xavier zijn gaven mee versterkt, én Xavier zelf, die samen met Cyclops (James Mardsen) op bezoek was bij Magneto.

X-Men, the last stand (2006).

Twintig jaar geleden:  professor Charles Xavier/Professor X (Patrick Stewart) en de toenmalige vriend Eric Lensherr/Magneto (Ian McKellen) gaan op bezoek bij een jonge Jean Grey (Haley Ramm) . Jean zou wel eens de meest perfecte mutante kunnen zijn, sterker nog dan Xavier en Lensherr samen, maar door haar gespleten persoonlijkheid is het nodig dat de professor eerst enkele metalen blokkeringen in haar hersenstructuur inbouwt omdat haar "goede" persoonlijkheid nooit de kwade zou kunnen overnemen... of toch? NU: we zagen hoe Jean Grey zich opofferde om de andere levens in veiligheid te stellen. Haar verloofde, Scott Summers/Cyclops (James Marsden) is de klap nooit helemaal te boven gekomen, en hij besluit naar Lake Alkali te reizen om naar sporen van Jean op zoek te gaan. Zijn vreugde om haar er levend en wel aan te treffen is echter van korte duur, want de donkere kant van Jeans persoonlijkheid, die zich Phoenix noemt, vermoordt hem. Logan/Wolverine (Hugh Jackman) en Ororoe Munroe/Storm (Halle Berry) vinden het totaal uitgemergelde lichaam van Jean, en brengen het terug naar de school. Wanneer ze terug wakker wordt, breekt de hel los, en wil haar kwade persoonlijkheid zich wreken tegen alle invloeden die haar maximale capaciteit al die jaren hebben ingeperkt, professor Xavier op de eerste plaats.

De commentaren zijn gesloten.