19-12-05

Batman begins.

Bruce Wayne (Christian Bale) heeft in zijn leven al heel wat meegemaakt en heeft ook een paar vervelende trauma's opgelopen waar hij maar niet vanaf komt. Het ene is dat hij panisch van angst is voor vleermuizen. Dit is gekomen doordat hij tijdens het spelen op het enorme landgoed van zijn vader in een diepe put is gevallen. Daar werd hij overvallen en aangevallen door duizenden vleermuizen die daar leefden.
Het andere trauma heeft hij opgelopen op de avond dat hij met zijn ouders naar een operavoorstelling gaat. Hier wordt Bruce bang als zich op het toneel vleermuisachtige mensen hun spel opvoeren. Omdat Bruce bang is wil hij eerder weg. Via de achteruitgang vertrekken ze. Daar worden zijn ouders echter vermoord door zwerver Joe Chill omdat hij geld en juwelen wilde. Bruce ziet alles gebeuren. Hierdoor kan Chill wel opgepakt worden en verdwijnt hij achter de tralies.
Bruce wordt opgevoed door Butler Alfred (Michael Caine) en een aantal jaren is Bruce uit Gotham City weg. Hij komt echter terug om het proces over de vrijlating van Chill mee te maken. Chill heeft namelijk informatie die maffiabaas Carmine Falcone (Tom Wilkinson) achter slot en grendel kan krijgen. Chill wordt dan ook vrijgelaten en Bruce staat klaar met een pistool om wraak te nemen op de moord van zijn ouders. Maar iemand is hem voor en Chill wordt vermoord. Bruce weet niet wat hij met zijn gevoelens moet doen. De wraak en de ongerechtigheid doen pijn. Zijn jeugdvriendin Rachel (Katie Holmes) is inmiddels werkzaam bij de officier van Justitie en die laat hem zien hoe slecht Gotham is geworden. De ondergrondse Narrows-buurt is een poel van verderf en criminaliteit. Rachel probeert via legale weg mensen als Falcone te pakken te krijgen. Ze legt Bruce uit dat wraak geen oplossing is. Toch zet ze hem af bij Falcone. Maar door Falcone wordt Bruce ronduit uitgelachen en vernederd en Bruce ziet in dat hij niets kan veranderen in Gotham.
Bruce besluit Gotham te laten voor wat het is en stapt op een boot naar Azië. Daar leeft hij aan de zelfkant van de samenleving en wordt betrapt op stelen en beland in een gevangenis. Hier moet hij vechten om te overleven. Daar wordt hij echter opgemerkt door een lid van de Legue Of Shadows. Een groep mensen die vecht tegen corruptie en criminaliteit. Ducard (Liam Neeson) ziet in Bruce een goed lid door de vele trauma's die deze jongeman heeft opgelopen. In de hooggebergte van Azië wordt Bruce opgeleid in de Ninja-vechtwijze en leert hij zijn angsten onder ogen te zien en te gebruiken in zijn eigen voordeel. Hij krijgt les in verschillende vechttechnieken. Als hij als laatste test een crimineel moet vermoorden weigert hij. Hij hoort namelijk dat de Legue er niet voor terugdeinst om vele onschuldige mensen te doden in het proces om criminelen uit te schakelen. Hij keert zich tegen de Legue en roeit hen bijna uit.
Bruce gaat terug naar Gotham waar hij het bedrijf van zijn vader aantreft onder de leiding van Mr. Earle (Rutger Hauer). Hij vraagt Earle om een baan en wil beginnen op de afdeling wetenschappelijke toepassingen. Daar leert hij Lucius Fox (Morgan Freeman) kennen. Hij laat Bruce een aantal prototypes van uitvindingen zien die nooit gebruikt zijn. En Bruce krijgt een idee. Zijn idee krijgt een solide vorm als Bruce een grot onder Wayne Manor vindt, waar de vleermuizen huizen. Hij besluit een symbool te worden dat recht laat zegevieren in Gotham zonder dat dit zijn persoon aantast. Hij wil angst zaaien onder de criminelen en ze uit de weg ruimen. Samen met Alfred en de uitvindingen van Wayne Enterprises wordt Batman 'geboren'.
En zijn eerste taak is Carmine Falcone uitschakelen en overleveren aan agent Gordon (Gary Oldman) de man die Bruce ook heeft opgevangen na de dood van zijn ouders. Maar al snel blijkt dat er een geheime organisatie het op de stad heeft voorzien. De ramp die Gotham te wachten staat zal iedereen het leven kosten, crimineel of niet. En er is maar één man die dit kan tegenhouden.... Batman!2005

De commentaren zijn gesloten.